Poniedziałek: ZamknięteWtorek-niedziela: 12:00 - 22:00

  • image

    Wyśmienita pizza

    oryginalnie podawana na desce

  • image

    Włoskie dania

    wykonane według tradycyjnej receptury

  • image

    Niepowtarzalna atmosfera

    przy blasku świec i włoskiej muzyce

Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia

demo

Włoska restauracja Pinco Pallino - Pizzeria Poznań

Tylko u nas dowiesz się jak smakuje "la dolce vita".

Wpadnij do nas na aromatyczną kawę, na kieliszek dobrego wina, na wyśmienitą pizzę,
albo tylko na pogawędkę przy wspaniałej włoskiej muzyce…
Chcemy, żebyś i Ty poczuł się trochę tak jak My będąc przez ostatnie 24 lata we Włoszech.
Zapraszamy!


Nasze menu Kontakt demo

Nasza pizzeria

Nasza pizzeria podzielona jest na dwie części

Lunch & Go

Jedna część naszej pizzerii to tzw. "lunch and go", czyli miejsce dla osób zabieganych, które chcą szybko i bez czekania zjeść naszą włoską pizzę. W tym miejscu serwujemy pizzę o wymiarach: 100cm x 30cm, dzieloną na części i sprzedawaną na kawałki.

Restauracja

Druga część naszej pizzerii to klimatyczna restauracja - nastrój tworzy przyciemnione światło, blask świec a w tle włoska muzyka . To miejsce zabierze Cię w kulinarną podróż włoskich smaków, których dopełnieniem są wyśmienite desery oraz włoskie trunki i napoje. W karcie króluje pyszna włoska pizza na chrupiącym cieście, podawana na desce. Forma podania daje możliwość dowolnego skomponowania porcji z wielu kawałków: 4 smaki na 1 m pizzy , 3 smaki na 75 cm pizzy, 2 smaki na 50 cm pizzy

Nasza filozofia

Najlepsza włoska pizzeria

Jakość

Wyjątkowy smak i aromat naszych potraw to efekt świeżych i starannie wyselekcjonowanych składników.

Tradycja

Z pasji i miłości do kuchni włoskiej, każdy posiłek powstaje na bieżąco, według tradycyjnej receptury.

Kultura

Włoski klimat tworzy nie tylko jedzenie, ale również wnętrze i sympatyczna atmosfera.

Kiedy powstała pizza?

  • O fenomenie pizzy, może świadczyć fakt, że jeżeli wytrwacie przy czytaniu tego tekstu przynajmniej minutę, to w tym czasie na świecie zostanie zjedzonych jej 21 tysięcy kawałków!!!
    A chcecie wiedzieć kiedy powstała pizza? Sięgając do korzeni musimy dotrzeć oczywiście do samej starożytności. To Egipcjanie są winni całego zamieszania, gdyż to w ich kuchni istniało coś, co możemy nazwać pierwowzorem pizzy. Był to rodzaj okrągłego i cienkiego chleba, który służył jako podstawa wyżywienia ludności tej niezwykłej cywilizacji.
  • Do jego wypiekania służyły specjalne piece, do których wkładano go dopiero po mocnym nagrzaniu. Eksperci twierdzą, że potrawę w rodzaju pizzy podawali także starożytni Grecy. W ich wersji kulinarnej pizza był to płaski chlebek posmarowany oliwą, czosnkiem oraz posypany ziołami.
    W ten sposób stołowali się później także Etruskowie oraz Rzymianie.Wszędzie miała ona swoją nazwę foccacia, coca, pita, pide, plakous...do wyboru do koloru...Ale wynalezienie pizzy w postaci płaskiego ciasta drożdżowego, na który nakładało się również pomidory - przypisuje się Neapolitańczykom w XVIII wieku.
  • Nie wiem czy wiecie, że jest w tym trochę zasługi naszego Krzysztofa Kolumba, ponieważ pomidory przybyły do Europy z Ameryki w XVI wieku właśnie dzięki niemu... Na początku były uważane za trujące, ale nie wśród biednych i wygłodzonych mieszkańców Neapolu, którzy wymyślili sobie dodanie pomidorów do ich płaskiego chleba na bazie drożdży.
    I tak właśnie zaczęła się historia włoskiej pizzy...To danie zdobyło taką popularność, że stało się jedną z atrakcji turystycznych Neapolu. Odwiedzający Neapol specjalnie zapuszczali się w jego biedne dzielnice, aby spróbować tego specjału.
  • A Kiedy na pizzy pojawił się ser? Proszę bardzo, już opowiadamy.....rok 1899.....królowa Małgorzata z dynastii Sabaudzkiej, postanowiła odwiedzić Rafała Esposito. Był on w owym okresie najbardziej znaną osobą w Neapolu, a to za sprawą przygotowywanych przez niego wyśmienitych pizz. W niedługim czasie po tym, jak królowa wyraziła chęć spróbowania przyrządzonej przez Esposito smakowitości, zaszczyciła go swoją obecnością. Z tej okazji przygotował on, specjalnie dla niej, trójkolorową pizze w barwach włoskiej flagi. Zielony był zrobiony z bazylii, biały z mozarelli, a czerwony z pomidorów. Na jej cześć nazwał ją „Margherita”, co po włosku oznacza właśnie Małgorzata.
  • Od tego czasu pizza zaczęła podbijać cały świat i ciężko znaleźć kraj na ziemi, w którym nie znajduje się choćby jedna włoska restauracja.
    Wiec skoro w każdym to dlaczego nie w Polsce? a skoro w Polsce to dlaczego nie w Poznaniu??:) Włoska restauracja / pizzeria Pinco Pallino zaprasza!
    BUON APPETITO!

Sprawdź co u nas słychać

Jak do nas trafić

Włoska Restauracja 'Pinco Pallino'
ul.Garbary 59
61-758 Poznań
tel.732 435 592
mail: kontakt@pinco-pallino.pl

Godziny otwarcia

Poniedziałek
Zamknięte
Wtorek - niedziela
12:00 - 22:00

demo

Restauracja włoska, pizzeria - Pinco Pallino Poznań

Realizacja: Empressia